Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Penny Dreadful - Pilgrimage (LP 2017)


Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του Deadwood, οι Penny Dreadful επανέρχονται με το δεύτερο full length album τους, υπό τον τίτλο Pilgrimage, με 10 κομμάτια, συνολικής διάρκειας 40 λεπτών, που χωρίς να συγκροτούν ένα τυπικό concept album, συνθέτουν ένα ψηφιδωτό με επίκεντρο τον σύγχρονο άνθρωπο, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για την αφανισμένη ελπίδα και για τον κλονισμό της ανθρώπινης πίστης – μιας πίστης προδομένης από την αυταπάτη που βιώνεται μέσα από τον έρωτα, την πολιτική ή την αναζήτηση μιας νέας πατρίδας.
Το Pilgrimage είναι μια πικρή αλληγορία για τη μακρά και επίπονη οδοιπορία προς τον περιπόθητο προσκυνηματικό τόπο, από τον οποίο ο άνθρωπος προσδοκά ένα θαύμα, σε αντάλλαγμα για την αφοσίωση και την κοπιαστική πορεία, που τελικά αποδεικνύεται απατηλό όνειρο.
Στο εξώφυλλο του δίσκου φιγουράρει η Ιερή Καρδιά του Ιησού (μοτίβο δανεισμένο από την εικονογραφία της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας), ραγισμένη από το βάρος του αυταπατώμενου προσκυνητή, καταμεσής ενός ξεφτισμένου βιτρό.
Μολονότι οι Penny Dreadful συνεχίζουν και σε αυτό το album να φλερτάρουν με την Americana και την Αlt. Country, γίνεται φανερή μια στροφή προς τις πολυεπίπεδες συνθέσεις που δεν φοβούνται τους πειραματισμούς και τις τολμηρές ενορχηστρώσεις, προσκαλώντας τον ακροατή σε ένα μυσταγωγικό ταξίδι που ακροβατεί ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι.
Πέρα από το προσεγμένο songwriting, τον πρωταγωνιστικό ρόλο εξακολουθούν να έχουν οι κιθάρες, που συνδιαλέγονται, εναλλάσσονται αλλά και συγκρούονται μεταξύ τους, άλλοτε με βρόμικους ήχους και αποδομημένα riff και άλλοτε με μελαγχολικές μελωδίες πνιγμένες στους ήχους του βιμπράτο, με θέματα εμπνευσμένα από την ατμόσφαιρα των ταινιών του Tarantino, του Jarmusch και των παραληρηματικών ντοκιμαντέρ του Werner Herzog.
Έντονη παρουσία στη βαρύτητα των συνθέσεων έχει και η rhythm section της μπάντας, με το μπάσο και τα ντραμς να δένουν άρρηκτα μεταξύ τους και να δημιουργούν μια συμπαγή βάση που προσδίδει στα κομμάτια όγκο, δύναμη και πάθος.
Η φωνή ισορροπεί ανάμεσα στη μελωδία, στην οργή και στη μελαγχολία, άλλοτε συμπάσχοντας με τους παρείσακτους χαρακτήρες των στίχων και άλλοτε παίρνοντας απόσταση από τη μοίρα τους, ενώ σε ορισμένα τραγούδια πλαισιώνεται από γυναικεία φωνητικά τα οποία, εκτός από τη Φλώρα Ιωαννίδη (Make Believe, Ludmila, Thee Holy Strangers), ερμηνεύονται από την Ελίνα Ραγκούση, τη Λουκία Σούπουλη και τη Φλώρα Νούτσου.
Το Pilgrimage ηχογραφήθηκε από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2016 στο Shakti Sound Studio του Συμεών Νικολαΐδη (Simon Bloom). Τη φροντίδα της ηχογράφησης, της μίξης και της παραγωγής είχε ο Costas C. aka Digital Alkemist. Τέλος, το artwork φέρει την υπογραφή του καταξιωμένου γραφίστα Πέτρου Βούλγαρη.
Στο album συμμετέχουν ο Γιάννης Χουστουλάκης alias John Hardy (Dustbowl, Thee Holy Strangers) στο pedal steel, ο Κωστής Ζουλιάτης (Night on Earth) στο Fender Rhodes και ο Δημήτρης Παντελιάς (Spiral Vortex) στο τενόρο και βαρύτονο σαξόφωνο.
Το album κυκλοφόρησε επίσημα στις 31 Ιανουαρίου 2017 και σε ανεξάρτητη παραγωγή από την εταιρεία Lenin’s Modem. Προς στιγμήν, διατίθεται σε CD καθώς και σε ηλεκτρονική μορφή, στη διεύθυνση: http://pennydreadful1.bandcamp.com. Σύντομα, θα ακολουθήσει και η κυκλοφορία σε βινύλιο (gatefold sleeve).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου